Hordozóeszközök

Nem vagyunk egyformák, valaki az egész napos hordozásra keres hordozóeszközt, valaki csak egyféle hordozási módra, valaki csak sétákra, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy nagyon különbözőek vagyunk és különböző célokkal vásárolunk hordozóeszközöket. Szerencsére azonban ma már széles kínálatból válogathatunk a helyes hordozóeszközök közül is. Különféle anyagok, színek, minták, különféle szövésmódok és még sorolhatnám…

Ebben a részben a jelenleg leginkább használatos hordozóeszközökről készítettem egy kis tájékoztatót, de ha ennél többre van szükséged, kérlek jelezd ezt és igyekszem ebben is segíteni.

 

HORDOZÓKENDŐ

 

A hordozókendő egy szövött anyag, és a legsokoldalúbban felhasználható hordozóeszköz. Használható egészen újszülött kortól a hordozós kor végéig, így egy jól megválasztott kendő akár az egész hordozóskort kiszolgálhatja. Ha gyermekünk már kinőtte a hordozást, egyéb funkciókat is betölthet, úgy mint takaró, függőágy. A különböző kötések megtanulása némi időt és energiát igényel ugyan, de ez a befektetés sokszorosan megtérül. Mindenféle hordozási pozícióra alkalmas, ha a megfelelő méretű kendőt választjuk.

 

A következőkben a hordozókendők egy-két alapvető tulajdonságát veszem sorra a teljesség igénye nélkül:

 Anyagát tekintve leggyakoribb a pamut, biopamut, illetve a kevert (pamut és valamilyen más anyag keveréke), gyapjú, selyem, de létezik lenből készült hordozókendő is. Az anyagok nagyban befolyásolják a kendő minőségét. A pamutból készült kendők nagyon jól beváltak a gyakorlatban, a biopamut hordozókendők óriási előnye, hogy ez a gyapot soha semmilyen káros anyaggal nem találkozott, így babánk rághatja kedvére.

A lenből készült kendők hajlamosabbak a gyűrődésre; a gyapjú szigetel (télen és nyáron is); a selyem nyáron kellemes viselet.

 Anyagvastagság: léteznek vastagabb és vékonyabb hordozókendők. A vastagabb hordozókendőkkel kényelmes hordozni nagyobb súlyú gyermeket is, de ugyanakkor minél vastagabb egy kendő, annál nehezebb vele dolgozni. A vékony kendők csábítóbbak lehetnek, de kevésbé válnak be. A vékony kendő nyáron szellősebb, viszont kényelmetlen lehet, mivel vághat.

 Méret, avagy szélesség, hosszúság: a jó hordozókendő általában 65-70 cm széles és 270-520 cm hosszúságú. Minél szélesebb egy hordozókendő, annál tovább szolgálja a hordozást. A hosszúságnak pedig a testalkat és a különböző kötési módoknál játszik fontos szerepet.

 Szövéstípus/kötéstípus: létezik a vászonkötés, mely által egy merev, nem ölelős kendőt kapunk. Ezen kívül léteznek még a sávolykötés különböző változatai. A sávolyosan szőtt kendők jól beválnak, keresztirányban rugalmasak, és ettől olyan ölelősek.

Nem egyenletes szövéstípusa a Jacquard-szöveteknek pontosan a különböző minták elérése érdekében.

 Szegés: a hordozóeszköz legfontosabb része a szegése, pontosabban a felső szegése, mely biztosítja elsősorban a biztonságot, illetve a kendő használatának hosszútávú kényelmességét is. Másrést hasznos segítség lehet különböző kötéseknél.

 Kendővég alakja:

egyenes vég: a kendő téglalap alakú
csapott vég: a kendő jó hosszú rombusz alakú, mert a téglalap két végén átlósan egy-egy csücsök le van vágva. A kendő hosszát ez esetben úgy kell mérni, hogy az egymáshoz közelebb levő (tehát a „levágott”) csücskök közötti hosszt mérjük csak.

RUGALMAS KENDŐ

A rugalmas kendő sok tekintetben hasonlít a szövött hordozókendőhöz. Hosszúsága szélessége is hasonló, így kb.: 70 cm széles 3-5 méter hosszú. A rugalmas kendő anyaga azonban nem szőtt, hanem kötött (finoman nyújtható), így a test vonalát simulva követő, puha, ölelős hordozókendő. Rugalmasságából adódóan nagyon könnyű beletenni a babát, viszont a rugalmasságának köszönheti rövidtávú alkalmazhatóságát. Használatát könnyű viszonylag elsajátítani. Elsősorban pici babák elölhordozására használható Figyelni kell a csecsemő súlyára, mert bizonyos súly felett már nem tart megfelelően ez a kendő, így váltani kell egy másik hordozóeszközre. Megközelítőleg ez a súly úgy 6-8 kg közé tehető.

KARIKÁS KENDŐ

A karikás kendő anyagában megegyezik a szövött hordozókendő anyagával. Egy pár méter hosszú 60-70 cm széles anyag, melynek egyik végén két fém vagy műanyag karika található. Használata egyszerű, hiszen a kendő végét ezeken a karikákon átfűzve egy „övet” kapunk, melybe tehetjük a gyermeket. Használatát könnyű elsajátítani. Amit nagyon tud, az a csípőnhordozás, de használható elöl és háton hordozásra is. Félvállas hordozó, így hosszútávon, illetve nagyobb súlyú gyermekkel kényelmetlen lehet használata. Nagyon könnyen, egy mozdulattal állítható akár menet közben is.

KÖTŐS ÉS CSATOS HORDOZÓESZKÖZÖK:

MEI TAI

 A legismertebb kötős kenguru a kínai eredetű mei tai. Ennél a típusnál a „test”, azaz a négyzet minden sarkából indul egy-egy pánt. A derékpántok rövidebbek és a „test” keskenyebb oldalával párhuzamosak, míg a vállpántok jóval hosszabbak és a rövidebb oldallal 90-180 fokos szöget zárhatnak be, designtól függően. Használatát egyszerű megtanulni. Leginkább hátonhordozásra használják, de használható elölhordozásra. Újszülöttek hordozására nem ajánlható, azonban 4 hónapos kortól a hordozós kor végéig használható. A kötözni kevésbé kedvelő hordozók eszköze lehet.

 CSATOS KENGURUK

 A csatos kenguruk között meg kell említenem azokat -az általában bolti kereskedelemben kapható-  „hagyományos”, kengurukat, melyek nem biztosítják az ortopédiailag helyes hordozás feltételeit, így a baba lábát nem támasztják alá megfelelően, állíthatóságuk erősen korlátozott és használati útmutatójukban ráadásul ajánlják a kifelé hordozott pozíciót. Itt is külön szeretném felhívni minden hordozni vágyó figyelmét, hogy kifelé soha semmilyen körülmények között ne hordozzunk!!!

 A következőkben ismertetett kenguruk biztosítják a megfelelő alátámasztás, megtámasztást, amit a helyes hordozáshoz elengedhetetlen.

Leginkább egy hátizsákra hasonlítanak ezek az eszközök. Pántjai általában párnázottak és állíthatóak. Használatukat viszonylag könnyű elsajátítani. Elsősorban elöl- és hátonhordozásra használhatók. Általában ezek az eszközök átlagos testalkatú hordozókra és babákra készülnek, így ettől eltérő testalkat esetén okozhat problémát használatuk. Sportos, strapabíró hordozóeszközök. Újszülöttek hordozására azonban meleg szívvel nem ajánlhatóak. Ez a hordozóeszköz szintén kötözni kevésbé kedvelő hordozni vágyók kedvence lehet.

 HIBRID HORDOZÓESZKÖZÖK

 Hibridek azok a hordozóeszközök, melyek a fenti kategóriák közül egyikbe sem vagy több kategóriába is besorolhatók. Az ötletek száma végtelen, de tulajdonságukat alapvetően az határozza meg, hogy milyen hordozók keveréke. Néhány példa:

Close: egy nagyon finom biopamut hordozó. A rugalmas kendő és karikás kendő találkozása.

Bonodlino: a kötős kenguru és a csatos találkozása lehetne, de igazából nincsenek rajta csatok, hisz tépőzárral rögzíthető a derékpánt.

Scootababy: kifejezetten csípőnhordozásra tervezték, de használható elöl- és hátonhordozásra is. Könnyen állítható, pántos hordozóeszköz. A csatos hordozó és a karikás kendő találkozásából született.

 BABAERSZÉNY

 A babaerszény egy olyan, kb. 0,5 méterszer 1-1,5 méter hosszú, téglalap alakú anyag, amelynek két rövidebb oldala ívelt vonal mentén össze van varrva vagy patentokkal, kapcsokkal, esetleg cipzárral van összezárva. A varrott változat egy „öv”, aminek tehát a bősége nem állítható. Ha patentos, kapcsos, cipőzáros kialakítású, akkor az erszény mérete mérsékelten bár, de állítható. Állíthatatlansága, illetve korlátozott állíthatósága komoly hátrány az összes többi, itt tárgyalt hordozóeszközhöz képest. Használata egyszerű elsajátítani, viszont erősen korlátozott. Félvállas hordozó, így hosszútávon, illetve nagyobb súlyú gyermekkel kényelmetlen lehet használata. Állathatatlansága miatt több darabra lehet szükség, hisz a gyermek növekedésével, vagy akár az időjárás miatti vastagabb öltözetnél ugyanaz a méret nem használható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>