Hordozásról

MIÉRT HORDOZZUNK?

Személyes tapasztalatom a hordozással, vagyis, hogy mi miért is kezdtünk bele a hordozásba:

Egyrészt azért, mert a napi hordozási igényt csupán a két kezemmel képtelen voltam kielégíteni, így a kendő segítségével felszabadult két kezem, ezáltal együtt csinálhattuk a háztartási teendőket, együtt sétálhattunk, bevásároltunk és hódítottuk a várost, mert úton útfélen megcsodáltak minket együtt. Másfelől azért, -amit akkor még nem tudtam, csak éreztem- mert pozitív hatással volt mindkettőnkre a hordozás: Ő kiegyensúlyozottabb én magabiztosabb lettem, könnyebben mozdultam bárhová.

Igazán azonban csak kisfiam születése után éreztem meg a hordozás kedvező hatásait. Kisfiam nagyon sokat aludt rajtam az első időkben, ha nem aludt, akkor nyugodtan nézelődött, de nem sírt, szinte soha, de tényleg.

/A hordozott babák (átlagosan) kevesebbet sírnak: összességében 43%-kal, az esti órákban pedig 54%-kal kevesebbet./ Hunziker, U.A. and Barr, R,G. (1986), Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial. Pediatrics, 77, 641-8. – Forrás: www.olbebaba.hu

Ma már azért kicsit kevesebb a hordozás, mert kúszik, mászik, lépeget a bútorok mentén, de szerencsére még mindig sokat vagyunk így együtt, összekötve. Másként alakultak az első hónapok azáltal, hogy hordoztam Őt az elejétől. Mostanra már lassan tíz hónapos kis örökmozgó. Kiegyensúlyozott, érdeklődő, nyitott a világ felé és tudom, érzem, hogy ez a hordozásnak is köszönhető.

A következő sorokban egy kicsit tudományos oldalról is igyekeztem összegyűjteni, hogy miért is hordozzuk gyermekeinket, remélem élvezettel olvassátok majd ezeket az írásokat:

Antropológusok szerint az ember mintegy évvel „hamarabb” jön a világra. A legtöbb emlősnél a születéskor mért agytérfogat 80%-a a felnőtt méretnek, míg az ember esetében ez az arány 25%. Az ember 21 hónappal a fogantatása után éri csak el a felnőtt agytérfogat 80%-át. Tehát az agyfejlődés a méhen kívül fejeződik be. Ebből az is következik, hogy a legmegfelelőbb környezet az „éretlen” újszülött számára a növekedés befejezéséhez a bőrkontaktus az édesanyával, miközben a megfelelő táplálékot az anyatej biztosítja számára, ami különleges módon alkalmazkodik az újszülött igényeihez folyamatosan. (forrás: www.lll.hu)

Az állandó testkontaktust könnyedén biztosíthatjuk számukra, ha hordozzuk őket. A következő írásból kiderül, hogy valójában mit is adhatunk és mit kaphatunk mi, szülők a hordozás által:

A babák hordozásra születtek. Egész lényük azt üzeni, hogy valakihez hozzátartoznak, akit át szeretnének ölelni, akihez hozzá szeretnének bújni. Ezt sugallja testfelépítésük, reflexeik (a fogó- és az átkaroló reflex), a póz, amit felvesznek, amikor valaki magához emeli őket. S bár már rengeteg igényre tudunk választ adni különböző eszközök (kistakaró, babahinta, zenélő forgó, stb.) segítségével, a csecsemők összetett szükségleteinek kielégítésére még ma sem tudunk jobb módszert a hordozásnál.

Amikor magadon hordozod a babádat, azzal segíted a légzését, a hőszabályozását, folyamatosan ingerekkel látod el az egyensúlyi szervét, ezen keresztül pedig a mozgásfejlődést megalapozó idegpályákat, és olyan hormonális folyamatokat indítasz el benne (és egyben magadban is), amelyek jótékonyan befolyásolják agya és egész teste kémiai háztartását. A tested közelében könnyebben megnyugszik, ha megijed vagy fájdalom éri, kevesebb oka van a sírásra, és több ideje a nyugodt szemlélődésre, a világ megismerésére. A felnőttek szemszögéből szemlélve környezetét jóval több inger és információ jut el hozzá, mintha kiságyban vagy babakocsiban feküdne. Anyjával vagy apjával, testvérével, nagyszülőjével, nagynénjével, nagybátyjával együtt mozogva észrevétlenül és természetes módon válik részévé a családnak és az egyre tágabb közösségeknek.

Egy sor szükségletet tehát már maga a hordozás is „automatikusan” kielégít. De mi van, azokkal, amiket nem?

Amikor magadon hordozod a babádat, az egyúttal azt is jelenti, hogy intenzív és dinamikus kapcsolat alakul ki köztetek. Hamarabb megtanulod, és könnyebben megérted a jelzéseit, így gyorsabban és magától értetődőbben tudsz válaszolni azokra. A válaszkészség fokozódásával pedig még inkább elmélyül kettőtök között a kötődés, az anyai kompetencia érzése és a baba elégedettsége spirálszerű folyamatban egyre erősítik egymást.

A hordozó szülő

A hordozás során a hordozó szülők újra felfedezhetik azt az ősi, ösztönös tudást önmagukban, amit a modern nevelési elméletek kivenni látszanak a kezükből: hogy értik a gyermekük kéréseit, és képesek rá megfelelő választ adni. A testközelség élménye által az apa és a család többi tagja is könnyebben bevonódik az újszülött életébe, ami újabb kötődési lehetőségeket rejt magában. Az anya pedig könnyebben visszatérhet a közösségi életbe, ami nem pusztán praktikum, de kiszabadulás is abból az elszigeteltségből, ami korunkban a kisgyermekes lét megszokott, mégis kínzó velejárója.

A hordozott baba

A hordozott babák jellemzően megkapják szüleiktől azokat a válaszokat, amikre szükségük van. Az üzenet, amit anyjuk közvetít feléjük, megerősíti bennük, hogy gondoskodásra és szeretetre méltó lények, ami pozitívan formálja énképüket. Ahogy növekednek, úgy lesznek egyre magabiztosabbak, és amikor eljön az ideje, bátran és bizalommal telve vágnak neki a világnak. Társas kapcsolataikban korai tapasztalataikból kiindulva adni és kapni tudó, nyitott emberként tudnak majd részt venni. A szülők megnyugtató közelségében kialakult, egészséges stresszválasz-rendszer pedig későbbi életük során is segítségükre lesz a nehézségekkel való megküzdésben. Tehát mindaz, amihez csecsemőként és kisgyermekként hozzájutottak, biztos alap ahhoz, hogy testi, lelki és szociális értelemben véve egyaránt egészséges felnőttekké válhassanak.

(Forrás: http://olbebaba.hu/hordozasrol/a-hordozas-lelektana/)

HOGYAN HORDOZZUNK?

Nagyon fontos a baba és a Te egészséged szempontjából is a helyes hordozás, ami a következőket jelenti:

 • A baba lába legyen terpeszben és térdben behajlítva, ezzel biztosítva az egészséges csípőfejlődést. A hordozóeszköz ne csak a baba popsija alatt legyen, hanem térdhajlattól térdhajlatig érjen.
 • Megfelelően szorosan legyen felkötve a baba, szorosan simuljon hordozójához. Ha dőlünk vagy hajolunk, akkor is szorosan simuljon hozzánk. Ez az egészséges gerincfejlődés szempontjából fontos.
 • A hordozóeszköz ölelje körül a baba törzsét, a baba oldala ne látszódjon ki a hordozóeszközből. Ez szintén az egészséges gerincfejlődést szolgálja.
 • Lehetőleg függőleges helyzetben hordozzunk. Minden korosztály (újszülötteknek, sőt koraszülötteknek is) hordozható függőlegesen elöl, háton és csípőn is a megfelelő technikával.
 • Kisbaba fejét a hordozóeszköznek tarkónál és kétoldalt is stabilan tartania kell.
 • 5-7 kg-os súly felett váltsunk csípőn vagy hátonhordozásra, mert ez a súly már egészségtelen megterhelés a gerincünk és a medencealapunk számára.
 • Soha, semmilyen körülmények között ne hordozzuk babánkat kifelé, egyrészt, mert ezzel az ortopédiailag helyes hordozástól fosztjuk meg gyermekünket, illetve lelkileg sem tesz jót a babának, hisz a túl sok inger elől nem tud hová menekülni.

MIVEL HORDOZZUNK?

Tapasztalatom szerint nagyban megkönnyíti a hordozóeszköz vásárlást, ha előtte megbeszéljük az elképzelésedet, mit szeretnél a hordozóeszköztől és kipróbálsz egy-két hordozóeszközt. Találkoztam már olyan édesanyával, aki információ hiányában nem a számukra megfelelő hordozót választotta és így nehezebben juthatott el hordozás adta élményig, mert egyszerűen nem volt meg a választott kendővel az a bizonyos „kerek az egész” érzés, és több időbe telt a kötés elsajátítása is.

A hordozóeszközök széles választékáról bővebb információt a HORDOZÓESZKÖZÖK menüpont alatt találsz.

Ma már óriási a hordozóeszköz kínálat. Hordozókendőkből is nagy a választék, és szebbnél szebb egyéb hordozóeszközök közül is válogathatunk, azonban vannak alapvető követelmények, melyeket minden jó hordozóeszköznek tudnia kell. Ezek a következők:

  • megfelelően kell, hogy alátámasszák a babát, ami azt jelenti, hogy a babának nem csak a popsija, hanem a combjai is alátámasztottak, mégpedig térdhajlattól térdhajlatig, így biztosítva a megfelelő terpeszt,
  • hátát is megfelelően támasztja, ami azt jelenti, hogy ölelje körül a hordozóeszköz a baba törzsét és szorosan simuljon a hordozójához,
  • fej is megfelelő támasztást kapjon, ami főleg pici babáknál és később esetleg alvásnál fontos, hogy hátulról és oldalról is stabilan támassza a buksit.

MIKORTÓL MEDDIG ÉS MENNYIT HORDOZZUNK?

Mikortól?

Hordozni újszülött kortól lehet, sőt érdemes. Mindegyik hordozási módban (elöl, csípőn-és hátonhordozás esetében) léteznek olyan megkötési módok, melyeket már a baba születésének napjától használhatunk. Persze azért érdemes figyelembe venni azt a bizonyos gyermekágyas időszakot, melyet azért kapott az édesanya, hogy pihenjen és ráhangolódjon új szerepére a családban. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szabad hordozni (hisz a babák születésüktől fogva igénylik a hordozást), csupán annyit, hogy ne legyenek irreális elvárásaid saját magaddal szemben. Nekem az első két hét jelentette ezt és csak ezután kezdtem el hordozni kisfiam, persze addig is ölben volt szinte egész nap, csak Vele együtt én is pihentem. Nagyszerű azonban az is, ha az apuka vagy nagymama, esetleg nagytesó kóstol bele hordozás adta csodába, ami számukra is segíti a kötődés kialakulását az új családtaggal.

Meddig?

Ezt nagyon nehéz lenne ilyen egyszerűen meghatározni, de általában az a tapasztalat, hogy úgy 4 és 5 éves koruk között növik ki a hordozást gyermekeink.

A fenti 4-5 év persze nem azt jelenti, hogy ennyi időn keresztül állandóan igényelni fogja gyermekünk a hordozást, hisz ahogy növekszik, vele együtt az önállósulási igénye is növekszik és egyre inkább szeretné egyedül felfedezni ezt a világot.

Mennyit?

Az első hónapokban a csecsemő számára az állandó testkontaktus nagyon fontos. Ezekben a hónapokban annyit hordozzunk, amennyit csak szeretnék, amennyi csak jólesik. Pancsoljunk a hordozás adta élményben. (Olyan hamar véget ér ez az időszak)

Újszülöttként bizony akár egész nap rajtunk van a gyermek, de ahogy növekszik és rohamos léptekkel indul a fejlődés útján, -gondolok itt a kúszós-mászós időszakra- bizony kérni fogja, hogy tegyük le. Ez az a bizonyos tegyél le, de vegyél fel korszak.

A kulcs itt is a figyelem, hisz, ahogy az éhségét, álmosságát vagy bármilyen más igényét jelzi nekünk, a hordozás iránti igényét is jelzi majd.

FELHASZNÁLT/AJÁNLOTT IRODALOM
Az internetről felhasznált forrásokat a felhasználás helyén minden esetben feltüntettem.
www.hordozo.hu
www.olbebaba.hu
Ónodi Ágnes és Szabó Veronika Tanfolyamvezetői képzés jegyzete

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>